Naravna čistila: Kis

Pa ne tisti, za v solato! Alkoholni kis oz. kis za vlaganje, ki ga dobite v večji embalaži. Je najbolj uporabno in najcenejše sredstvo za čiščenje, ki je obvezna oprema vsake ozaveščene gospodinje. Njegova moč se skriva v visoki vsebnosti ocetne kisline, ki raztopi vodni kamen, poleg tega pa je tudi razmaščevalec. Z njim boste učinkovito očistili milno usedlino, dezinfecirali tako kuhinjo kot kopalnico, poleg tega pa boste očiščen predel tudi razsmradili. Čeprav ima kis izredno močan vonj, pa bo ta izginil, ko se vse skupaj posuši. Podobno, a brez smradu naj bi učinkovala tudi citronska kislina, vendar sama tega še nisem preizkusila.

Nakup

Pri nakupu moraš paziti, da dejansko kupiš alkoholni kis in ne ene od drugih vrst kisa. Cenovno najugodneje je, če kupiš kis v 5-literski embalaži; naj te ne zmede, da na njem piše kis za vlaganje, saj dodane arome ne vplivajo na čistilno moč. Cene se gibajo od 1,13 € / L navzgor pri najboljšem sosedu, pri katerem od drugih trgovcev pa morda še ceneje. Dobro je imeti tudi dozo s sprej pokrovčkom, ki pa jo je nesmiselno kupovati; enako uporabna je prazna embalaža čistila za steklo. Sama imam dve, eno za univerzalni sprej in drugo za vodni kamen.

Uporaba
 • Za čiščenje tuš kabine, ploščic in drugih površin, kjer se nabira vodni kamen: na štedilniku, v mikrovalovki ali v kotličku zavreš pol manj vode, kot gre v sprej dozo, in do vrha doliješ kis. Čimprej porabiš in sproti špricaš, kajti sprej ni več tako učinkovit, ko se ohladi. Vodni kamen sproti zdrgneš z gobico, po čiščenju splakneš z vodo ali obrišeš s čisto, vlažno gobasto krpo in na koncu do suhega otreš. Lahko tudi zmanjšaš količine, a ohranjaš razmerje 1:1.
 • Kis, razredčen z vodo je odličen čistilec gladkih površin, kot so okna, ogledala ipd. Za ta namen lahko uporabiš ohlajeno mešanico, ki je ostala od čiščenja ploščic, lahko pa je razmerje tudi bolj razredčeno (tam nekje do 1:3) – tako bo čiščenje bolj vzdržno. Površino našpricaš in s krožnimi gibi do suhega obrišeš s časopisom. Če je okno zelo umazano (če živiš v pritlični hišici in imaš mačka, ki okna uporablja kot vhod), je fino, če prašne delce in ostalo nesnago najprej obrišeš z gobo, ki jo sproti splakuješ v vodi in šele nato uporabiš kis, drugače se vse samo razmaže.
 • Mešanica kisa in vode je odlična tudi kot univerzalno čistilo v spreju, saj omehča umazanijo in površino tudi dezinfecira. Uporabna je za čiščenje pultov, umivalnikov, mize in drugih stvari. Naj pa povem samo, da je bolj šibak pri čiščenju povšin, kamor se je zažrl cigaretni dim; bela vrata z rjavorumenim pridihom brez močnih kemikalij žal ne bodo več bela.
 • Za čiščenje straniščne školjke vanjo krožno zlij kak dl čistega kisa, pusti nekaj minut (ali kolikor časa ti vzame čiščenje ostale kopalnice), da razgradi vodni kamen in omehča umazanijo, nato pa vse skupaj dobro zdrgni s krtačko. Školjka bo temeljito očiščena, odstranjene pa bodo tudi neprijetne vonjave. Ne potrebuješ nobenih dragih in neekoloških osveževalcev – v dvočlanskem gospodinjstvu čistim enkrat tedensko in nič ne smrdi; pogostost čiščenja pač prilagajaš glede na to, koliko se WC uporablja.
 • Če tvoje pipe špricajo vse naokoli in če je curek tuš glave vedno manjši, uporabi kis, da jih očistiš oblog vodnega kamna. Pipam odstrani nastavke in jih namoči v kis za nekaj ur, tuš glavo pa najlažje očistiš, če plastično vrečko napolniš z nekaj kisa, vanjo položiš še tuš glavo in vse skupaj na vrhu zavežeš z elastiko.
 • Kadar imam opravka s trdovratno umazanijo, ki jo je treba močno drgniti, kis kombiniram s čistilno sodo (to ni soda bikarbona). Na umazanijo posujem sodo, čez prešpricam (toplo) mešanco kisa in vode in drgnem. S to kombinacijo je sicer treba biti previden, saj tu poteče precej burna kemijska reakcija, zato sode in kisa nikoli ne mešajte v večjih količinah!
 • Zamašeni odtoki se očistijo, če vanje stresete dl sode in vrh tega zlijete dl kisa. Bodite zelo previdni zaradi že omenjene kemijske reakcije! Čez nekaj minut notri zlijete še vrelo vodo. Različic je več, z vrelim kisom, z dodatkom dl soli, itd. Če rezultati prvič niso zadovoljivi, ponovi vajo.

Še nekaj besed, ko že ravno govorim o varnosti. Pri čiščenju s kisom vedno poskrbite za ustrezno zračenje prostorov, saj so hlapi nekoliko dražilni. Kis razkraja kamen, zato ni primeren za čiščenje marmorja in drugih kamnitih površin. Veselo čiščenje!

Advertisements

3 thoughts on “Naravna čistila: Kis

 1. Full koristni nasveti – hvala! 🙂

  Malce me je zmedlo edino tisto o mešanju sode in kisa. V šoli, leta nazaj ;), smo se učili, da baza in kislina zreagirata v vodo in sol. Kaj je potem tule tisto, kar deluje, če reagirata medsebojno? Razen, če si mislila, da najprej pustiš, da učinkuje soda, potem pa še kis?

  Sicer imaš pa super blog – vse pohvale! 🙂

  1. Hm… zdaj si me pa dobila 🙂 Tudi od mojih kemijskih učnih ur je kar nekaj let že poteklo, tako da res ne bi znala povedat, kaj točno se zgodi. Soda sama od sebe ne naredi nič (ker je pač v prahu) – pri čiščenju se predvsem uporablja za drgnjenje, ali pa kot pomoč milu/detergentu pri pranju perila. Ko pa dodaš kis, zacvrči… haha, res ne vem, kaj se zgodi, vem samo, da deluje! 😀
   Če pobrskam po internetu, najdem na stotine strani, ki opisujejo reakcijo med sodo bikarbono in kisom… ampak to ni ista zadeva: http://wiki.answers.com/Q/What_happens_when_baking_soda_and_vinegar_are_combined

   Drugače pa hvala, tudi tvoj blog je odličen! Moj se šele dobro rojeva… 🙂

   Edit: Po daljšem premisleku sem prišla do zaključka, da kar se tiče zamašenih odtokov, kombinacija sode in kisa verjetno deluje tako zaradi kemičnih učinkovin kot cvrčanja in mehurčkanja – slednje najbrž umazanijo razrahlja in potisne naprej? Kaj pa vem…

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s