Rajski vrt

Ja, vem, lena sem in zanemarjam blog. Po novoletnih praznikih sem bila res dokaj gnojček, ampak današnji dan za šoping mi je dal novo energijo. Že pred časom mi je taščica omenila, da ena od njenih strank hodi v neko trgovino v Mengšu po sejtan, ker da imajo neprimerljivo boljšega, kot v Kalčku. No, meni se zdi Kalčkov sejtan čisto v redu, sem rekla, a vseeno sva se dogovorili, da greva enkrat skupaj pogledat to trgovino. Do danes nama še ni uspelo in mislim, da lahko za obe rečem, da sva kar malo pozabili. Med brskanjem po internetu pa sem se minuli vikend nekako znašla na tejle spletni strani, in v možganih je ena izmed spominskih celic zacvilila 🙂 Odločila sem se, da se ta teden namesto po starem v jarški Mercator odpravim kar proti Mengšu.

Trgovina Sadni vrt se nahaja čisto na začetku Mengša, če prihajate iz ljubljanske smeri, in namreč na desni strani ceste točno za Tuš supermarketom in točno pred Petrolom. Ko jo zagledate, je ne morete falit. Znotraj je precej majhna, a na visokih regalih se bohotijo najrazličnejši eko, veganski, presni in slovenski izdelki ter polizdelki. Začela sem pri polici s sokci, raznimi superprahi in superjagodami, kar me niti ne gane, saj ne čutim potrebe po presni prehrani in nakupu superjagod po astronomskih cenah; navadne rozine in brusnice bodo kar v redu, hvala. Na nasprotni strani so me vabile vrečke najrazličnejših piškotov in podobnega, a tudi to me ni preveč mikalo, saj preveč uživam v peki svojih lastnih slaščic, da bi me premamil nakup.

Pomaknila sem se naprej, proti hladilniku. Tam se je moje oko sprehodilo preko raznovrstnih eko mlečnih izdelkov, se za hip zaustavilo na maslorini Alsan-bio (ja, margarina, ki ima okus po maslu; ne zapravljaj svojega časa in denarja z branjem deklaracij generičnih margarin, potrudi se in kupi Alsan – you’ll never go back) – hop v cekarček – in nato… miso v kozarcu? To pa mi je že všeč! Miso sem do sedaj namreč kupovala v obliki instant juhic, ker mi je šla tako strašansko na živce tista plastikfantastik embalaža misa, ki ga imajo v Kalčku. Ja, odpreš ga, in v receptu uporabiš… 2 jušni žlici, morda? Kaj pa s preostankom narediš? Obupno! Tako da res kudos tistemu, ki se je spomnil, da obstajajo kozarci. Mislim, saj ne, da se čisto vse omakaste oziroma pastaste sestavine prodajajo v kozarcih. Majoneza, paradižnik, hren, tahini, gorčica, vse je v kozarcu. Res ne vem, kaj se podi po glavah veleumnih proizvajalcev misa, da večini še vedno ni kapnilo.

Iz hladilnika sem vzela še tofu in sejtan (primerjalna ocena slednjega sledi v kaki drugi objavi), nato pa sem zagledala blagajno, za njo pa polica nad polico, vse polne najrazličnejše eko zelenjave. Regal z več kot 20 različnimi vrstami rastlinskega mleka sem kar spustila (“itak je še nekaj ovsiča doma”) in po nekaj minutah čakanja sem bila na vrsti. Kaj sem kupila? Zelenjavo, za katero sem mislila, da je pri nas nikakor nikoli ne bom našla in da bom obsojena na cejenje slin ob gledanju Isinega eksotičnega food porna. Ampak! Naša zahojena deželica dejansko premore trgovinico – ne, trgovinčico – kjer prodajajo plantaine, krompir vitelotte, pastinak (!!! ki ga iščem že celo zimo – prijazen prodajalec (Franci?) mi je namignil, da je tisto, kar se prodaja v trgovinah kot peteršilj, v resnici pastinak – tudi to bomo preizkusili) in brstični ohrovt (no, tega že poznamo); naslednjič pa me čaka še krompir taro, tapioka (cela, ne v moki), cel kokos (ja, zelen), najrazličnejše buče in kaj jaz vem, kaj vse še. Imajo tudi lepo izbiro svežega kruha, vzela sem pirinega s semeni, ki je res 1A njamnjam. Poleg tega pa seveda miljon druge zelenjave, tako sezonske kot ne-tako-zelo, tako da jaz že vem, kje me bodo od sedaj redno videvali! Aja, pa kokosovo mleko v konzervi je samo 1,90€, pa še eko pa še kul trgovina pa še pa še!

No, in potem me je seveda pohopsala hostesa/komercialistka/kaj vem kaj in mi predstavila linijo mineralne kozmetike avstralskega rodu, Alexami. Njihovi čopiči so tako kakovostni, da sem bila do prihoda domov prepričana, da so izdelani iz živalskih dlak, pa temu ni tako; celosten pristop tega podjetja me je tako sedaj še bolj navdušil. Njihov naravni vegan glos za ustnice me je najbolj prepričal. Ne premasten, ne preveč glossy, ampak vseeno toliko konkreten, da čutiš, da ščiti ustnice pred zunanjimi vplivi. Všeč mi je bila tudi večstranskost barvnih praškov, ker so uporabni tako za senčila in konture (črte) kot tudi za dodatno barvilo za ustnice. Zelo, zelo všeč, absolutno priporočam vsem privrženkam make-upu. Dala mi je tudi malo arganovega olja za telo, ja hudo! Vem, kaj bom naslednjič kupila za telo, ker zadeva je res super!

Za konec? Obisk trgovine Sadni vrt je obvezen za vse, ki imajo radi raznoliko zelenjavo, kakovostno izbiro eko, vegetarijanskih in super/presnih sestavin ter prijetno doživetje pri nakupovanju, saj so trgovci zelo prijazni in vedo, kaj prodajajo. Čisto navdušena sem prišla domov in takoj na blog pisat 🙂 Seveda pa bom dokumentirala, kaj bo nastalo iz plantainov in vijoličnega krompirja. ZAKON! :):)

 

Aja, pa da ne bo kdo rekel, da sem hinavka, ker se mi goji jagode zdijo predrage, vijolični krompir pa vseeno kupujem (cene sicer nisem videla, ampak verjamem, da se zna cena gibati blizu 5€/kg). Makrobiotika me pač ne pritegne, ker tako zelo zelo rada kuham 🙂 Če bi lahko 100€/teden zapravila za hrano, potem bi si že privoščila tudi kaj bolj eksperimentalnega, dokler pa sem brezposelna, pa žal ne gre 🙂

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s