Vesoljski njoki

Vesoljski njoki

Splošno znano nedejstvo glede njokov je, da potrebujejo jajca, da ostanejo skupaj. Če ne uporabiš jajca, boš pri kuhanju dobil zelo močnato krompirjevo juho. Em… ne? Osebno ne bom nikoli razumela, zakaj si tisti, ki se tega recepta držijo kot klopi, komplicirajo življenje. Pire zmešaš z moko v testo, čim manj gneteš, da ne postane lepkasto; nato mu pustiš 20 minut počitka, oblikuješ in skuhaš. Velja tudi, da je treba uporabiti ostro moko. Tudi to ni čisto res, uspeli bodo tudi z gladko ali pirino.

Njoki so ena izmed mojih najljubših jedi. So zelo hvaležni, ker so enostavni za pripravo,sploh če jih narediš res ogroooomno naenkrat in zamrzneš – kosilo v desetih minutah! Lahko so sladko crkljanje ali sestavina za zelohranilno kosilo. Njihov nevtralni okus je odlična osnova zanajrazličnejše omake, in ker po njih nisi takoj lačen, imajo velikoprednost pred ostalimi testeninami. Čeprav so tradicionalno hrana  italijanskih revežev (ker je bila durum moka predraga, so uporabljali navadno skupaj s krompirjem), ni treba, da tako tudi izgledajo!:)

Princeskini njoki
Pripravljeno pred kuho

In tako je bilo danes kosilo bolj… vesoljsko. 😀 Za polovico njokov sem uporabila krompir Vitelotte, ki sem ga omenila že v prejšnjem postu in ga lahko kupite v Sadnem vrtu (še vedno navdušena, he he). Za drugo polovico pa sem uporabila dva colska kolutka buče maslenke, ki se mi je žal malo razkuhala (naslednjič bomo kuhali na pari) in je bilo potem treba dodati toliko več moke, da so bili njoki kar malo trdi, a vseeno užitni. Rezultat je bil krožnik, poln vijolično-oranžnih pikastih pikijev! Še velika skleda solate s fižolom, ki je dopolnila komplementarno barvno lestvico, in kosilo je bilo na mizi.

Advertisements

One thought on “Vesoljski njoki

  1. Bučo kar narežem in popečem v pečici, tako nikoli ne bo vodena. Jajce ponavadi nadomestim z 1 žlico zmletega lanenega semena/ 3žlice vode, ni pa pravilo, tudi brez gre. 😉 Nomnom, njokci dajo tačko ja.

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s