Ponovoletna (anti)depresija

Hja. Le nekaj dni je še manjkalo, pa bi minil cel mesec od moje zadnje objave. Lahko me je sram, kajne? En izmed vzrokov, zakaj sem se lotila pisanja bloga, je bil namreč tudi naslednji: vztrajnost je vrlina, ki spada med tiste, ki niso moje, pa bi rada, da bi bile. Kaj bi lahko bilo boljšega, torej, kot blog? Vsakič, ko se potrudim, kliknem WordPress in nekaj spišem, imam nekaj za pokazat. Večkrat ko se spravim pisat, več imam za pokazat. Super vaja, v razmislek tistim, ki trpite za “sindromom”, podobnem mojemu! 🙂

Kljub temu, da sem to svojo vajo malce zanemarila minuli mesec, nisem bila lenobica. Po skoraj mesecu in pol sem se namreč končno lotila aktivnega lova na službo. Ker je po izgubi zaposlitve res nekaj najlažjega zapasti v nekakšno melanholijo ali celo depresijo. Tudi referentka na Zavodu, ki ti z vzdihovanjem in pogledovanjem na uro rezervira sestanek s svetovalko dva in pol meseca kasneje, ne pomaga ravno najbolj. Tolažba pa je lahko raznovrstna: sama sem se vrgla v peko in kuharijo, pogledala vse tri sezone mojega tv-odklopa, Greek, in snovala vrle podjetniške načrte. A dejstvo je, da se je slej ko prej potrebno konkretno brcniti v rit in lotiti “dela”. Kaj pa je iskanje zaposlitve drugega, kot “zaposlitev” brezposelnega?

Marsikomu od izkušenejših in pametnejših sosrfačev seveda naslednji kup nasvetov ne bo pomagal. Ne bo pomagal tudi srečnežem s poklici, kajti ti se morajo iskanja zaposlitve lotiti na čisto drug način. Pomagal pa bo gimnazijskim sotrpinom, ki jim študij trenutno predstavlja neprebavljiv zalogaj in jih delo na tuje napotnice za borne denarce ne zanima – halo, za isto delo ti lahko teče delovna doba?!  Ko se torej zbrcaš v rit in ugotoviš, da ti nihče ne bo pomagal toliko, kot si lahko pomagaš sam, razmisli o naslednjih iskalnih metodah in se jih loti! Od zgornjih, najbolj učinkovitih in pomembnih, pa do spodnjih, v nekaterih primerih manj primernih:

  • Določi si čas v dnevu, popolnoma posvečen “zaposlitvi”: sama si vzamem vsaj tri ure dnevno tekom dopoldneva. Ob torkih in petkih kakšno uro več, ker so ob teh dnevih objave na ZRSZ, in preostale dneve morda malo manj. Tudi če ne pišeš prošenj, je veliko drugih opravil, povezanih z iskanjem dela, ki se jih lahko lotiš.
  • Iskanje zaposlitve, tako kot marsikatera terenska prodaja, temelji na čim večjem številu poslanih prošenj (ali, v primeru prodaje, obiskanih potencialnih strank). Število poslanih prošenj je v premo sorazmernem odnosu z verjetnostjo, da boš dobil odgovor s strani delodajalcev in s številom teh odgovorov. Glede na to, da je na današnji dan iskalcev zaposlitve, ki so prijavljeni na ZRSZ, 110.021, da sploh ne govorim o vseh študentih in “študentih” ter zaposlenih, ki tudi iščejo novo službo. Konkurenca je huda in iz dneva v dan postaja številčnejša in bolj raznolika, zato je treba spekter razširiti tudi na oglase, ki ciljajo na nižjo stopnjo izobrazbe. Konec koncev lahko dobiš službo, zaslužiš in še naprej iščeš nekaj bolj primernega.
  • Kot že rečeno, so torki in petki rezervirani za ZRSZ. Med ostalimi dnevi v tednu pa lahko pobrskaš po spletnih straneh zaposlitvenih portalov in agencij. Slednje sicer večinoma objavljajo razpise za precej specializirana delovna mesta, ki jih niso mogli zapolniti s kandidati iz svoje baze. A vendar se kdaj najde kak biser, tako da ne škodi enkrat tedensko pregledati objav. Vendar previdno pri sklepanju pogodb z agencijami – znani so primeri, kjer so si agencije jemale vrtoglave provizije. Seznam agencij je tukaj. Bolj uporabni so portali, kjer je večja izbira in komunikacija poteka neposredno z delodajalcem, kar je seveda velika prednost – bilo bi neprijetno priti na razgovor v podjetje, kjer smo delali v preteklosti in bili nezadovoljni, ali pa v podjetje, s katerim se je opekel kdo od znanih. Neposrednost pa pomeni, da so opisi nemalokrat bogato informativni in ne tako suhoparni, kot je običajno za razpise na ZRSZ. Slabost (nekaterih) portalov pa je žal ta, da so preveč tržno usmerjeni; tako sem na portalu MojeDelo.com pred časom zasledila razpis za (parafrazirano) spletnega poker igralca, ki bi bil sponzoriran s strani PokerStars.net. Zmotil me je tudi odnos omenjenega portala, ki me je na hladno vljuden način ozmerjal, da če hočem najti delo, bom pač morala brskati tudi med spletnimi smetmi in oglasi za študentsko delo (brez možnosti filtracije). Odločite se sami; jaz odtlej uporabljam Zaposlitev.net in delo.si. Priporočam tudi spremljanje objav na spletni strani Ministrstva za javno upravo – kdo ne bi hotel priti in ostati not? 🙂
  • Pridejo počasni tedni, ko je treba biti malo bolj kreativen pri lovu. Takrat pridejo prav strani, kot je Poslovni informator RS ali PIRS. Zamisliš si pač neko gospodarsko panogo (npr. trgovina z elektroniko) in greš po seznamu; pregledaš spletne strani všečnih podjetij, kjer so nemalokrat objavljeni razpisi za prosta delovna mesta, sicer pa na ta način lahko pridobiš naslove kadrovikov, katerim lahko pošlješ ponudbo za zaposlitev.
  • Okej, predelali smo, kje iskati. Kaj je še pomembno? Seveda potrebuješ življenjepis; jaz sem ga spisala sama, lahko pa uporabiš obrazec Europass. Dobro je imeti tudi različico v angleškem jeziku, ki jo včasih zahtevajo delodajalci, da na ta način nekoliko preverijo znanje. Tako življenjepis kot vloga pa naj bosta napisana v klasičnem fontu, kot je Times New Roman; tudi če pišeš vlogo za delovno mesto v vrtcu, prosim, ne uporabljaj kakšnega Comic Sans! Ko pošiljaš vloge po pošti, ne “šparaj” – kupi kuverte z okencem (2€ za 50 –  najbrž se jih dobi tudi ceneje) in si vzemi čas, če še ne znaš, in se nauči pravilno napisati pismo. Tu in tam preveri tudi e-poštni predal z oznako “Spam” – se mi je že zgodilo, da je Gmail ocenil, da tja spada tako povabilo na razgovor kot obvestilo, da sem prišla v ožji izbor kandidatov.
  • Ko dobiš povabilo na razgovor, se dobro pripravi. Naredi domačo nalogo in si oglej spletno stran podjetja. Če gre za trgovino, jo obišči in si oglej njeno ponudbo. Vnaprej razmisli o odgovorih na vprašanja, ki te lahko doletijo na razgovoru, in o vprašanjih, na katera mora kadrovik odgovoriti tekom pogovora in katerih odgovor te zanima. Dober seznam vprašanj v razmislek najdeš tukaj. Zelo pomembna je zunanja urejenost, zato (spet) ne šparaj in se lepo obleci. Nič ni narobe, če si nekoliko živčen – sprejmi svojo tremo, kadroviku tudi povej, da si živčen, ker si pač zelo želiš tega dela. Ne bo te pojedel 🙂 Dobra priprava na razgovor pa bo tremo občutno zmanjšala. Upam pa, da ni treba posebej poudariti, da ima laž kratke noge!
  • Aja, pa še ena z laskom povezana stvar: dokler si na Zavodu, to izkoristi in se udeleži kakšnega subvencioniranega izobraževanja! Ker znanje nikoli ne škodi 🙂 Tudi denarna pomoč je vredna truda, tako da se zmigaj in zaprosi zanjo. Zraven pa poskusi še kaj tačrnega dela opravit (kakšno čiščenje ali kaj podobnega; jaz sem spet na pokru), da bo brezposelno življenje lažje.

Naslednjič pa mogoče spet kakšen recept 🙂 in tistim, ki iščete delo – vso srečo!

Advertisements

2 thoughts on “Ponovoletna (anti)depresija

  1. Tudi sam bom počasi na podobni poti iskanja zame prve redne zaposlitve, zato so takšni blogi iz prve roke koristni in dobrodošli. Veliko sreče pri iskanju zaposlitve.

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s