Kalčki ubijajo!

Halo! Kaj sploh še čakate, pokončajte tudi celo zalogo kumar, za nameček pa še vse španske paprike in bučke. Saj nočete, da vam odpovejo prebavni organi?!

V preteklih tednih smo bili po Evropi priča splošni paniki zaradi epidemije novo odkritega seva E. coli (pri nas, kot ponavadi, zaostajamo). Raziskave so sedaj potrdile, da španska zelenjava ni oporečna, zato upam, da ste dojeli sarkazem prvega odstavka 😉 Tako naši kot tuji mediji se sedaj praskajo po glavi, kaj le bi lahko povzročilo takšno epidemijo bakterije, ki je tokrat pomorila že 22 ljudi, 650-tim so odpovedale ledvice, prizadetih pa je več kot 1600. V komentarjih spletnih medijev ljudje ugibajo, če ni to spet bakterija, ustvarjena v laboratoriju, katera tajna služba stoji za tem, teorij o zarotah je na pretek. Danes je na dan prišel nov osumljenec – kalčki. Ena od posledic je tudi zaostrovanje odnosov med državami znotraj EU in z Rusijo ter Libanonom. Nemčija s prstom pokaže na Španijo, ta je nato užaljena in zahteva odškodnino;  Rusija in Libanon sta blokirala uvoz vsega pridelka evropskega izvora, dejanje pa EU zavrača, češ da je neracionalno in nesorazmerno. Kaj se pravzaprav dogaja?

Vsega je kriva Escherichia coli, bakterija mnogih sevov, ki ‘uspeva’  v črevesnem predelu toplokrvnih živali, torej tudi ljudi. Neškodljivi sevi, ki jih običajno najdemo pri ljudeh, so celo koristni, saj organizmu prispevajo s proizvajanjem vitamina K2 (vitamin, ki je ključen za koagulacijo krvi – K, koagulacija ;)) in s svojo prisotnostjo preprečujejo razvoj drugih, potencialno škodljivih bakterij v črevesju. Žal pa vsi sevi niso tako nedolžni – medtem ko ena skupina povzroča drisko, ki jo dobimo med potovanjem po tujih državah, so druge precej resnejše, saj lahko poleg krvave driske povzročijo tudi že omenjeno odpoved ledvic in celo smrt. Sev, ki se zaradi izbruhov bolezni v medijih pojavlja najpogosteje, je t.i. E. coli O157:H7, ki ima priskledniški odnos s svojim najpogostejšim gostiteljem, govedom, kar pomeni, da mu ne škoduje. To velja za vse vrste iz skupine prežvekovalcev, zaradi drugačnega sistema prebave pa je ta sev pri človeku zajedalski in tako povzroča škodljive posledice.

Tokrat pa imamo opravka s sevom O104:H4, ki se sicer ni pojavil prvič (leta 2005 je v Koreji zbolela in ozdravela 29-letna ženska), je pa vseeno slabše poznan. Vsi primeri okužbe so se pojavili pri ljudeh, ki so bili v obdobju okoli 20. maja letos v nemškem Hamburgu. Izpostavljenost bakteriji je bila torej zelo lokalizirana, zato je logično, da krivec ne more biti zelenjava – v tem primeru bi moral biti okužen celoten pridelek določenega kmeta, ki pa bi potem okužil vse kupce na vseh koncih, kamor bi bil pridelek prodan. Zakaj? Zelenjava je lahko okužena iz enega samega razloga: bila je gnojena s kontaminiranim živalskim gnojem iz živinorejske tovarne, kjer živali v obupnih, nehigienskih, nagnetenih in umazanih prostorih pred okužbami ‘zavarujejo’ tako, da v njihovo krmo dodajajo konstantne količine antibiotikov. Bakterija E. coli, ki je naravno prisotna, v teh okoliščinah seveda mutira in postane superodporna. Govedo ni zaradi tega nič na slabšem, smo pa na slabšem mi. Kaj je torej edini logični zaključek te zgodbe? Ali okužba izvira iz klavnice (morda v bližini Hamburga), kjer je prišlo do kontaminacije določenega deleža mesa, ali pa si je nekje nekdo pozabil umiti roke, preden je šaril po hrani. Veliko bolj realno si predstavljam 2000 zrezkov, torej 200 kg mesa, ki postane kontaminirano v intervalu nekaj minut slabših higienskih pogojev v klavnici! Veliko lažje tudi verjamem, da je omenjeno meso potem zapakirano in poslano istemu dobavitelju. Niso me prepričale kumare, tako kot me še manj prepričajo kalčki. Tudi če se izkaže, da so krivi kalčki, vemo, kdo je pravi krivec – živinorejska industrija.

Kako se torej ubraniti pred epidemijo? Če imate kaj soli v glavi, kalčkov tako ali tako ne kupujete, ampak jih gojite doma. Glede preostalih stvari, ki jih doma ne moremo pridelati, pa se držimo nekaj preprostih pravil:

  • kupujmo lokalno pridelano hrano ekološkega izvora,
  • sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro operimo, uporaba t.i. Oprah spreja je plus, in termično obdelajmo,
  • ker bakterija E. coli huje prizadene ljudi z okrnjenim delovanjem črevesja, poskrbite za njegovo zdravje z večjim vnosom probiotične hrane – bodisi jogurta, bodisi dopolnil,
  • izogibajte se antibiotikom, ki bodo ohromili koristne bakterije v črevesju, te pa posledično ne bodo mogle ubraniti telesa pred tujo bakterijo.

Da pa bi tovrstne epidemije preprečili, se enostavno odpovejte mesu in drugim živalskim produktom. Predvsem pa ne bodite ovce, uporabljajte svoje možgančke in kritično razmislite o vsaki ‘novici’, ki vam jo skušajo prodati mediji 😉

Advertisements

4 thoughts on “Kalčki ubijajo!

  1. Ne bi se mogel bolj strinjat! Živinorejsko industrijo pa itak ščitijo do zadnjega, kljub neštetim dokazom.. Priporočam ogled filma Food inc. – tam je tut lepo razloženo kako pride ta bakterija do človeka, samo da na primeru zrezka v mcdonaldsovem hamburgerju… in ja, tut tam je bil kriv izjemno sporen način rejenja goveda in ravnanja z njim in njegovim mesom – vse je dokazano, spremeni se pa nič, ker so mesno-industrijski lobiji pač premočni in imajo zveze v vsaki vladi, ki jim zato ščiti hrbet… katastrofa…

    1. Poznam film, in se absolutno strinjam – to, kar se dogaja v prehrambeni industriji, je ena velika svinjarija. Zelo dober film, ki se ukvarja z vplivom masovne klavnice na ljudi, je tudi Meet Your Meat – sicer je igran, ampak zelo realistično prikaže, kaj se dogaja ljudem, posredno ali neposredno povezanim s klavnico. Predstavi malo bolj ‘humanističen’ pogled na problematiko, priporočam 🙂

  2. Ravno prej sem prebrala, da se znanstveniki sprašujejo, ali ta nevaren sev mogoče ni nastal (z mutacijami) v človeškem črevesju in ne v živalskem …

    Drugače pa brez zelenjave ne zdržim več in sem jo spet uvedla (surovo – lokalno), ker brez ni šlo…

    Kul recepti, kul blog in dobrodošla na moji blogroli 🙂

    1. Ja, verjetno bi bilo tudi kaj takega možno, ker smo tudi ljudje gostitelji E. coli 🙂
      Pri nas v Sloveniji se je zgodilo ravno obratno – namesto, da bi trgovci zagotovili zelenjavo slovenskega izvora, so kupovali iz tujine… razmerje med cenama naj bi bilo 1:5! Sama sploh ne kupim, če ni vsaj avstrijsko ali italijansko (izjema so seveda banane ipd.), prednost pa dajem slovenskemu pridelku. Pa to že od prej 😉

      Sicer pa hvala za pohvalo 😉 tudi jaz pri tebi lurkam že nekaj tednov, seveda pa vračam blogrollink!

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s