Fižolovanje

Ah, fižolček. Da je najboljši, vemo že iz pravljice o njem, ogelčku in slamici. O njegovem slovesu si ne bi upala preveč pametovati, saj kljub temu, da name ne vpliva tako, mislim, da se marsikdo ne bi strinjal z menoj 😉 Naj bo skrivnost v moji čudežno učinkoviti prebavi, količini pojedenega fižola ali v kombinacijah živil, fižol je hudo dobra in hudo zdrava reč. Poleg tega, da je pomemben vir beljakovin (vsebuje jih kar 20%), uravnava raven sladkorja v krvi in skrbi za zdravje prebavil, posebno ledvic, trebušne slinavke in debelega črevesa. Pa saj to že vse veste, kajne? 😛

Že nekaj časa sem se v mislih poigravala z mislijo, ki sicer ni ravno nova pogruntavščina; konec koncev so to včasih počeli vsi. In ker to počne Isa, moram to počet tudi jaz! Pri nas doma oba obožujeva fižol, tako da ga skoraj vsak teden skuham en lonec (lonček), kakšnih 100g suhega. Ampak vseeno me je zanimalo razmerje v ceni med suhim in konzerviranim fižolčkom. Ali se res splača, je vredno dodatnih 5 minut dela? Matematike v šoli nisem marala, ker je bila preveč teoretična; s takšnimi praktičnimi, življenjskimi izračuni pa se zelo rada poigram.

Da bi dobila kar se da objektivno oceno, sem se osredotočila na fižol sorte borlotti oziroma po slovensko češnjevec. Cene se seveda spreminjajo, vendar naj bi ob času objave držale. Za primerjavo med kuhanim in suhim fižolom sem uporabila razmerje 3,5:1, kot se po mojih izkušnjah fižol ponavadi nakuha. Obiskala sem tri trgovce (Mercator, Spar in Kalček), zato dopuščam možnost, da so cene drugod še ugodnejše. Zaradi preglednosti primerjavo predstavljam v obliki tabele:

Proizvod Trgovec Cena pakiranja Cena na kg kuhanega fižola
S budget, 1 kg Spar 1,59€ 0,45€
Pisan fižol, Sadje Vogrsko, 1 kg Spar 2,49€ 0,71€
Fižol cranberry, Odlično, 1 kg Spar 2,29€ 0,65€
Spar Fižol češnjevec, 480 g neto plod Spar 0,57€ 1,18€
Fižol češnjevec, generik, 1,5 kg Mercator 2,39€ 0,46€
Češnjevec rinfuza, cena za kg Mercator 1,99€ 0,56€
Eko fižol, Odlično, 250 g Mercator 1,14€ 1,28€
Borlotti fižol, Ecor, 240 g neto plod Kalček 0,91€ 3,79€
Rjavi fižol, De rit, 425 g neto plod Kalček 2,53€ 5,95€
Češnjevec, Kalček, 500 g Kalček 1,88€ 1,07€
Češnjevec rinfuza, cena za kg Kalček 2,32€ 0,66€

Kakšen zaključek lahko potegnem iz teh podatkov? Za začetek, najcenejši konzervirani fižol je kar za 266% dražji od najcenejšega suhega fižola. Je tudi za 178% dražji od najcenejšega suhega fižola iz ekološke pridelave. Razlika med najdražjim konzerviranim in najcenejšim suhim fižolom je kar 1322%! Če bi torej radi nekaj prihranili, bolje jedli in zraven še malo poskrbeli za naravo, odmislite fižol v konzervah – posebej tistega, pakiranega po 190g! – in raje kupujte eko, po možnosti rinfuzno 🙂

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s