Grozdana

Za hišo raste podivjana trta, ki svoje nežne listnate šapke steguje daleč naokoli. Saj vem, da bi jo morala bolj vestno obrezovati. Pa naslednje leto (si rečem vsako leto:)). Škoda le, da zaradi razrastlosti ne morem do vseh njenih darov! Tolažim se, da tako ali tako nimam dovolj časa, da bi porabila ves pridelek grozdja, saj ga zaradi pešk nerada jem samega.

Med iskanjem in tuhtanjem, kaj naj sedaj z vso to lepo izabelico, sem ugotovila, da se veliko dela grozdni sok. V tovrstnih navodilih sem našla inspiracijo, vendar me je vsakič zmotilo, kako se večina grozdja pravzaprav zavrže. Meni je škoda vlaknin in drugih koristnih snovi, ki pristanejo na kompostu skupaj z “usedlino” – in to le zaradi meni tako neljubih pešk! Zato sem si malce “otežila” delo, vendar je bil končni rezultat tako fin, pravzaprav že kar dekadenten, da se je izplačalo.

Predstavljam torej svoja navodila za gosti grozdni sok, ki ga lahko pripravite doma z minimalno opremo. Priporočam, da ga ne naredite preveč (razen če ga imate namen podariti), saj ima grozdni sok precej kratek rok trajanja. Kljub pravilnemu vlaganju vam bo izven hladilnika v roku enega tedna zavrel. Svojega grozdja nisem tehtala, zato težko rečem, koliko soka dobimo iz kile svežega sadja, poleg tega pa je količina soka odvisna tudi od količine dodane vode (mojemu dragemu je bil pregost in si ga je še redčil, meni pa je bil ravno prav). Dovolj nakladanja, sledijo navodila za Grozdano:

Pripomočki:

 • majhen, a oster nožek
 • veliko cedilo
 • 6-literski lonec (tisti za juho)
 • lij
 • manjše cedilo z mrežico (ne prefino), ki paše v lij
 • zajemalka
 • kozarci oz. steklenice s pokrovi ali mehanizmi za vlaganje
 • palični mešalnik

Sestavine:

 • temno grozdje (izabela ali podobne sorte)
 • rjavi nerafinirani sladkor tipa muscovado
 • ena limona
 • vode na pretek

Začnemo tako, da grozdje razberemo, lepe jagode sortiramo v lonec, ostalo zavržemo. Grozdju dolijemo vode, da ga konkretno prekrije, in malo premešamo z rokami. Pustimo petnajst minut, da odstranimo morebitne ostanke živalic, rastlinic ali druge umazanije. Odlijemo in splaknemo v 2-3 vodah, nato grozdje zvrnemo v večje cedilo. Tu se začne garanje 🙂 Vsako jagodo prerežemo na polovico, izbrskamo peške, in jo damo nazaj v lonec. Pri večji količini grozdja vam bo to vzelo celo popoldne, zato izkoristite pomoč sobivajočih, če imate možnost. Ko končamo, grozdje zopet zalijemo z vodo, a le toliko, da še malo gleda ven. Pristavimo na “ogenj” in pustimo, da rahlo vre deset minut. Dodamo sok limone in nekaj žlic sladkorja. Vmes lahko malo pomečkamo s tlačilko za pire. Po končanem vretju dodamo še nekaj dl vode in previdno zmešamo s paličnim mešalnikom. Čisto do konca ne bo šlo, dovolj bo na pogled gladka masa. Sok po okusu še razredčimo z vodo, nato pa ga skozi mrežasto cedilo nalijemo v prevrete kozarce. Usedlino močno pretlačimo, da iz nje stisnemo čim več soka. Kozarce zapremo s prav tako prevretimi pokrovi in jih pustimo zunaj, da se ohladijo, nato pa prestavimo v hladilnik.

Za konec pa še nekaj slik grozdja in soka v nastajanju 🙂

Muhe se nadvse rade pasejo na našem grozdju.

 

Iz vode je prilezel mali polžji prijatelj 🙂

 

Grozdja je bilo za zvrhano cedilo, pa še več bi ga bilo lahko!

 

Polnjenje steklenice.

 

Tole je od grozdja ostalo...

 

... tole pa smo spili. 🙂
Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s