Ajdova mešta in pečeno kislo zelje

English readers click here

Za prvi dve jedi, ki sem ju veganizirala v tokratni seriji slovenskih narodnih jedi, sem izbrala preprosta, a okusna recepta iz sestavin, ki jih imam vedno na zalogi. Recepta sem našla v knjigi Slovenske narodne jedi, zbirki starih receptov, ki jih je zbrala Andreja Grum. Knjiga je sicer nadvse zanimiva, razlike med današnjimi prehranjevalnimi navadami pa so presenetljive. V originalu sta tako mešta kot pečeno zelje bogato zabeljena z zaseko in ocvirki, da bi bila bolj okusna, vendar je dodajanje živalskih maščob in izdelkov, kot je slanina, popolnoma nepotrebno. Posebno zelje je že samo po sebi tako okusno, da ne potrebuje tovrstnih dodatkov, ta recept pa je celo brez dodane soli.

In za kaj pravzaprav gre? Mešta je staro gorenjsko ime za nekaj, podobnega ajdovim žgancem s krompirjem. Razlika je predvsem v tem, da po končanem kuhanju ne odlivamo vode, ampak vse skupaj zmešamo v nekaj rahlega, nekje med žganci in pire krompirjem. Njen blag okus odlično dopolnjujeta rahlo pekoče kislo zelje in dimljeni tofu.

Za dva lačna ali tri normalne potrebujemo:

  • 200 g krompirja, olupljenega in razkosanega (en srednje velik krompir),
  • 3 dl vode,
  • ščepec soli,
  • 150 g ajdove moke,
  • olivno olje,
  • česen v prahu in nooch za zabelo;
  • 250 g kislega zelja,
  • ena manjša čebula,
  • 5 mm ingverjevega gomolja*,
  • tri žlice olivnega olja,
  • eno pakiranje dimljenega tofuja,
  • 0,6 dl belega vina (dva štamperla),
  • zeleni poper,
  • kumina v zrnju.

Začnemo s pripravo ajdove mešte, ker ima daljši čas kuhanja. V visokem loncu pristavimo krompir in vodo, vmes pa si pripravimo ajdovo moko tako, da jo razrahljamo z metlico. Ko je krompir napol kuhan, torej po cca. desetih minutah, mu dodamo ajdovo moko in ko prevre, kup moke obrnemo in v sredini naredimo luknjo; tisti, ki kuhate ajdove žgance, boste vedeli, o čem govorim 🙂 Pustimo, da se kuha še dvajset minut, vmes pa pripravimo zabelo iz dveh žlic toplega olivnega olja, tresljaja česna v prahu in žlice noocha. Po končanem kuhanju ajdo in krompir dobro zmešamo in zabelimo. Dobili smo nekaj, kar je precej podobno ajdovim žgancem, vendar rahlejše in meni osebno veliko boljše 🙂

Ko smo dali kuhat krompir, v posebni posodi v vodi prevremo kislo zelje in ga nato odcedimo. V manjši kozici na olju popražimo sesekljano čebulo, ki ji dodamo še strt ingver (stremo ga s ploščatim delom noža in udarcem). Dodamo odcejeno zelje, dobro premešamo in damo na stran. Tofu narežemo na tako tanke rezine, kolikor lahko. Zložimo plast tofuja v namaščen keramični pekač, nanj pa razporedimo polovico zelja. Posujemo s poprom in kumino in ponovimo plastenje. Na koncu zelje zalijemo z vinom in postavimo v pečico, kjer naj se peče pri 180 °C približno pol ure, ali dokler se vrhnja plast zelja malce ne zapeče. Preden postrežemo, pustimo zunaj pečice nekaj minut, da se ne spečemo v jezik! 🙂

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s