Potica z nadevom iz bučnic

English readers click here.

Ko sem bila mlajša, je moja mama pogosto spekla potico. Spomnim se, kako sem s pričakovanjem sedela pred vrati pečice in opazovala, kako sladki hlebček narašča. Moja najljubša je bila itak čokoladna, vendar niti te že več let nisem poskusila. Veganiziranje jedi, ki se mi je vedno zdela tako zakomplicirana, mi sploh na pamet ni padlo… do sedaj.

Potica je praznična jed predvsem osrednjeslovenskega izvora, ki pa v današnji dobi izobilja ne velja več za “pražnjo”. Za njih je značilen zelo estetski izgled peciva in nešteto možnosti nadeva. Ob prebiranju tukaj že omenjene knjige Slovenske narodne jedi sem naletela na nekoliko nenavaden nadev ljubljanskega porekla, in sicer bučnice. Ker jih ponavadi asociiramo s slanimi jedmi, sem se odločila poigrati z okusi in izbrala ravno tega. Rezultat je odlična sladka potica, ki spominja na orehovo, vendar je lažja z rahlim okusom po bučnicah.

Sledeči recept velja za eno “štručko”, pečeno v pekaču v velikosti 12 × 31 cm; za klasične pekače morate recept podvojiti. Sestavine naj bodo mlačne (ne iz hladilnika).

Testo:

  • 300 g + 2 žlici moke
  • 1 kocka kvasa
  • 50 g margarine Alsan
  • 50 g + 1 žlička sladkorja mascavo
  • 175 ml + 2 žlici rastlinskega mleka
  • 3 žlice svilnatega tofuja*
  • nastrgana limonina lupina
  • ščep soli

Nadev:

  • 200 g suhih bučnic
  • 50 g + 25 g sladkorja mascavo
  • 50 g margarine Alsan
  • polovica vanilijevega stroka, sredica nastrgana
  • preostanek 300 g embalaže svilnatega tofuja
  • veganske drobtine

Začnemo s pripravo testa.  Moko presejemo v večjo skledo in damo na toplo, v majhni posodici pa pripravimo kvasec iz nadrobljenega kvasa, dveh žlic mleka, dveh žlic moke in žličke sladkorja. V manjši skledi najprej umešamo margarino, sladkor in tri žlice tofuja, tej mešanici pa počasi dolijemo osoljeno mleko z limonino lupinico. Masa ne bo homogena, a nič zato 🙂 Kvasec je medtem že narasel, tako da ga dodamo moki skupaj z mešanico z mlekom. Najprej z leseno kuhalnico, nato pa z rokami zamesimo gladko testo, ki ga po petih minutah gnetenja pokrijemo in damo vzhajat na toplo.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Bučnice zmiksamo v multipraktiku na precej drobno, jih zmešamo s 25 g sladkorja in vse skupaj na hitro prepražimo v ponvi ravno toliko, da zadišijo. V manjši skledi penasto umešamo margarino, vanilijevo sredico in preostanek sladkorja, nato pa še tofu. Na koncu dodamo še popražena semena.

Preden začnemo oblikovati potico, si pripravimo delovni prostor. Vzamemo staro, čisto rjuho in jo dvakrat prepognjeno položimo na mizo. Potrebujemo še valjar in moko za posip. Površino rjuhe res dobro pomokamo in pogladimo z rokami, da je celotna površina od moke. Vzamemo testo, ga še malce pognetemo (ali pa tudi ne, vendar nam bo to olajšalo delo) in oblikujemo čim bolj pravokoten hlebček. Razvaljamo tako, da upoštevamo dolžino pekača, do debeline 5 mm, nato pa namažemo z nadevom. Pri zvijanju si pomagamo z rjuho. Na koncu zvito potico predenemo v namaščen pekač, ki smo ga prekrili s slojem drobtin, in položimo v toplo pečico, da ponovno vzhaja. Ko vzide, zvišamo temperaturo na 180 °C in pečemo eno uro. Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Komentar: moja prva potica mi je odlično uspela, bila pohvaljena od vseh strani 🙂 naslednjič pa bom zmanjšala količino sladkorja v nadevu za četrtino.

Advertisements

2 thoughts on “Potica z nadevom iz bučnic

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s