Jota

English readers click here

Saj poznate tisti občutek – prva jesenska “ohladitev”, na katero se (zmrzljivi kot smo) dobro pripravimo, nas kljub vsemu enkrat, nekje, za trenutek ujame nepripravljene in čez nekaj dni ležimo v postelji, s polno glavo in zamašenimi odprtinami in vse, kar si želimo, so mandarine in topel čaj. Tako je, še nikoli me ni spustil in tudi letos ne, ta zahrbtni prehlad! Ena izmed jedi, ki mi nadvse prija v takšnih dnevih, je jota. Klasična primorska jed na žlico je lahka in hranilna obenem, pa še hitro je gotova, zato jo posebno pozimi večkrat pripravim. Sledeči recept je bil enkrat, na začetku moje kulinarične poti, povzet s portala Kulinarika.net, vendar sem ga vmes že večkrat prilagodila svojemu okusu in etiki, zatorej nič ne de, če se originalnega “avtorja” ne spomnim. Konec koncev govorimo o joti, ki jo vsak dela malce po svoje, kajne? 🙂

Za 4 lačne potrebujemo:

  • 500 g kislega zelja
  • 3 lovorjeve liste
  • 5-6 srednje velikih krompirjev (pribl. 1 kg)
  • bio zelenjavna jušna kocka ali okoli 5 dl jušne osnove
  • 2 stroka česna, strta in sesekljana
  • 300 g kuhanega fižola (100 g suhega)
  • poper v zrnju
  • sol*
  • dimljen sejtan*

Začnemo s pripravo zelja, ki ga v vodi skupaj z lovorom prevremo. Vmes olupimo in narežemo krompir, dolijemo vode ali jušne osnove toliko, da je dobro pokrit, dodamo česen in kocko, če smo krompir zalili z vodo. Odstavimo zelje in pristavimo krompir. Zelje odcedimo v cedilu, njegovo posodo pa pustimo pri roki. Ko se krompir kuha, pripravimo fižol tako, da ga odcedimo in splaknemo. Po 15 minutah juho, v kateri se je kuhal krompir, odlijemo v posodo, v kateri se je kuhalo zelje. S tlačilko grobo pretlačimo približno ⅔ krompirja, dodamo zelje in premešamo. Počasi nazaj zlijemo juho do željene gostote, vmešamo še fižol in poper ter vse skupaj pokuhamo še toliko, da se fižol segreje. Če je potrebno, dosolimo. Za bolj avtentičen “mesni” okus dodamo dimljeni sejtan, če želimo. Poleg lahko ponudimo črni kruh.

Še komentar: poskusite enkrat na ta način, nato pa prilagajajte količine zelja, krompirja in fižola po svojem okusu. Svetujem uporabo bio jušne kocke oz. osnove v prahu, saj konvencionalne jušne osnove ponavadi vsebujejo natrijeve glutaminate, škodljive ojačevalce okusa.

Advertisements

2 thoughts on “Jota

    1. Si probal? 😛

      Se strinjam, so jedi, ki jih mama naredi najbolje… emocionalna navezanost na okus pač naredi svoje 🙂 Lahko ješ isto jed, mojstrsko pripravljeno, nekje drugje, pa se ti mamina še vedno zdi top. Zanimivo, kajne? 🙂

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s