Ajdovi štruklji s tofujevim nadevom

English readers click here.

Štrukeljčki bi morali biti objavljeni že včeraj, ampak ni šlo. Ne glede na to so čvrsti, a mehki štruklji odlična zadeva. Izdelani so skoraj čisto brez začimb in arom, ker je njihov namen nevtralen: lahko so popečeni na olivnem olju skupaj z miso omako in mletimi makovimi semeni, kar jim da slan okus, ali pa popraženi na kokosovem olju in drobtinah, posuti s cimetom in sladkorjem za odlično sladico. Neposlikano platno, skratka 🙂

Količine so namenoma majhne, ker nimam primerne posode za kuhanje štrukljev. Če želite brezglutenske štruklje, samo nadomestite krušne drobtine s tistimi brez glutena.

Sestavine:

  • 375 g ajdove moke + za posip in valjanje
  • 5 dl osoljene, vrele vode
  • 400 g tofuja
  • sok 1 limone
  • 2 žlici kvasnih kosmičev
  • ščep soli
  • žlica olivnega olja
  • 2 žlički tapiokine moke (ali drugega škroba)
  • krušne drobtine

Moko presejemo v večjo skledo, jo poparimo in premešamo. Medtem ko se hladi, pripravimo nadev. Tofu stresemo v drugo skledo in ga z rokami fino zmečkamo. Dodamo mu limonin sok, olje, nooch, sol in škrob ter dobro premešamo. Ko je ajda dovolj hladna, da jo lahko obdelujemo z rokami, si pripravimo delovno površino tako, da jo dobro potresemo z ajdovo moko. Testo iz ajde in vode dobro pregnetemo, malce bo lepljivo ampak ne toliko, da bi onemogočilo delo. Oblikujemo ga v oglato obliko, ki jo potresemo z moko, in na dobro pomokani površini razvaljamo v pravokotnik debeline 5 mm. Nanj enakomerno razporedimo nadev in ga tesno zvijemo. Pri oblikovanju štruklja upoštevajmo velikost posode, v kateri se bo štrukelj kuhal. Štrukelj tesno zavijemo v zmočen in dobro ožet prtič, zavežemo konce in skuhamo v slani, vreli vodi. Po 20 minutah, ko je štrukelj kuhan, ga odvijemo iz prtiča in narežemo na kolobarje v debelini približno 2 cm. Štrukeljčke popražimo na olju z drobtinami. Na krožniku posujemo s sladkorjem in cimetom ali prelijemo s kakšno sladko omako; za slano prilogo pa prelijemo npr. z gobovo omako ali veganskim golažem.

Advertisements

5 thoughts on “Ajdovi štruklji s tofujevim nadevom

  1. Super, sem že mislila, da jih ne bom nikoli več jedla (veganka skoraj eno leto) :DDD
    @mavricnisvet: res ni zapleteno, jih delam že 15 let, vsakič uspejo 🙂 poskusi 🙂

  2. Super so! Včeraj naredila so bili za kosilo, danes pa sem jih podelila v hribih in so naleteli na same pohvale. Meni sta prišla iz teh količin kar 2 konkretna zavitka 🙂
    Aja men je to res u izi za nardit, thx za recept 😀

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s