Ričet

English readers click here.

Vedno, ko kuham ričet, mi gre po glavi tista narodna, Če študent na rajžo gre. Sem čudna, ane? Zakaj? Lahko se zahvalim moji dragi materi, ki si to pesem (na mojo nesrečo) odkar pomnim zelo rada poje. Ko pride do dela, kjer večina ljudi zapoje, “ha ha, ha ha,…”, pa ona priredi po svoje: “… pa ričet brez mesa!”

Tako, danes predstavljam moj recept za ričet, seveda brez mesa. Vedno ga skuham ogromen lonec, ker se pač dolgo kuha in s svojo količino nadoknadi čas kuhanja kosila še za dva ali tri dni. Da ne omenjam, da je kot vsaka čorba tudi ričet boljši naslednji dan. Nič ni boljšega, ko te premraženega pozimi doma pričaka vroč krožnik močne, hranljive jedi, kot je ričet.

Sestavine:

 • 250 g suhega ješprenja
 • 200  g suhega češnjevega fižola
 • 2 do 3 korenčki, narezani na kolobarje
 • 1 kg krompirja (okoli 6 krompirjev srednje velikosti), v kosih
 • kos ali dva gomoljne zelene
 • pol korenine peteršilja ali pastinaka
 • nekaj lovorovih listov
 • poprova zrna
 • sol
 • olivno olje
 • listnati peteršilj*

Skuhali bomo ričet od začetka. To pomeni, da ješprenj in fižol namočimo v vodi že dan prej, namakati pa ga pustimo čez noč v hladilniku. Preden ju damo kuhat, ju dobro operemo, posebno ričet. V veliki posodi (moja je šestliterska) ju združimo skupaj s toliko sveže vode, da je je enkrat več kot zrn. Ko zavre, temperaturo znižamo do počasnega vrenja in pokrijemo, če tega še nismo storili. Sedaj pripravimo korenje, zeleno in peteršilj, ki jih dodamo po 20 minutah kuhanja. Naslednji je na vrsti krompir, dodamo pa ga malo čez polovico kuhanja – okoli 20 minut po korenju. Istočasno dodamo tudi lovor in poper. Če je potrebno, dodamo toliko vode, da je vse pokrito, vendar ne preveč, saj mora biti jed gosta. Po dobri uri kuhanja preizkusimo, ali sta krompir in fižol kuhana, in po potrebi nadaljujemo s kuhanjem, dokler ni vse kuhano. Na koncu solimo (prej ne, zaradi fižola!) in zabelimo z olivnim oljem. Če je ričet preveč redek, ga kuhamo do primerne gostote. Če imamo listnati peteršilj, lahko z njim potresemo ričet na krožniku, kar zelo poživi jed.

Če ne želimo kuhati svojega fižola, lahko tistega iz konzerve dodamo tik pred koncem. Razlika je predvsem v tem, da ima cela jed manj okusa po fižolu, če ga dodamo naknadno, je pa tudi svetlejše barve. Prihrani pa približno 15 minut časa 🙂

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s