Vinska pogača

English readers click here.

Vinska pogača? Kaj pa je to? Ja, danes je na vrsti nekaj sladkega, kajti trudim se, da iz dneva v dan menjam med sladkim in slanim receptom. Vinska pogača je staro pecivo iz ostankov in drugih sestavin, ki jih najdemo v vsaki kuhinji za redno, dnevno uporabo. Sprva sem si zadala nalogo, da pripravim prekmursko gibanico, a sem si kasneje premislila. Ravno zaradi sestavin, saj se mi res ni ljubilo v trgovino po tofu (namesto skute) in orehe, kaj šele iskati vegansko vlečeno testo. Ker se ga kar malo bojim. Ob listanju Slovenskih narodnih jedi sem naletela na zanimiv recept z zgornjim naslovom, in po hitrem pregledu shrambe sem ugotovila, da mi pravzaprav nič ne manjka in da lahko zadevo spackam skupaj. Kaj torej je vinska pogača? Če smo iskreni, nima prav dosti skupnega z belokranjsko pogačo, ker je bolj podobna piti kot čemurkoli drugemu. Je pa zelo okusna, kot da bi jedla zavitek kuhanega vina 🙂 Posebno prija topla, popolna stvar za tako hladen in čemeren dan, kot je današnji!

Sestavine:

  • 400 g moke
  • ščep soli
  • 5 žlic kokosove masti (pri sobni temperaturi)
  • 1 dl sojinega mleka
  • 1 ½ žlice naravnega jabolčnega kisa
  • 200 g starega kruha ali prepečenca
  • 5 dl črnega vina (jaz sem imela refošk)
  • cimet
  • klinčki
  • lupinica polovice limone (nalupljena z nožem, ne nastrgana)
  • 50 g sladkorja mascavo + 1 žlica za posip
  • 500 g jabolk (4 jabolka srednje velikosti)

Testo pripravimo tako, da v moko in sol vtremo kokosovo maščobo. V manjši posodici ali kozarčku zmešamo sojino mleko in kis ter pustimo, da se zgosti. Mešanico dodamo moki in vgnetemo čvrsto testo. Po potrebi še dodajamo tekočino, vendar testo ne sme postati lepljivo. Medtem ko skuhamo vino, naj testo počiva v hladilniku.

Vino skuhamo skupaj z začimbami, limonino lupinico in sladkorjem. Kruh, narezan na rezine, ali prepečenec razporedimo po krožniku in ga prelijemo s kuhanim vinom; pazimo, da lupinica ostane izven kruha. Ni treba, da je kruh popolnoma napojen, nekaj vina naj nam ostane. Jabolka naribamo ali narežemo na tanke rezine in pokapljamo z malo limoninega soka, da ne porjavijo.

Po 30 minutah vzamemo testo iz hladilnika in ga rahlo pregnetemo – ne bo lahko! Razvaljamo ga v okroglo obliko, čim bolj na tanko, vsaj 3 mm. Položimo ga v namaščen, okrogel pekač in testo raztegnemo po njegovem dnu, konci naj gledajo čez rob posode. Na testo najprej razporedimo namočene kruhove rezine in jih prelijemo še z ostankom vina (brez lupinic). Čez kruh naložimo še jabolka in jih potresemo s sladkorjem. Na koncu robove testa aranžiramo po vrhu pogače, uporabimo domišljijo! Če se ne zapre, nič hudega. Pogačo položimo v ogreto pečico in pečemo eno uro pri 160 °C, vmes nekajkrat premažemo s sojinim mlekom, da dobimo sijaj. Preden postrežemo, naj se vsaj 15 minut hladi, saj je pogača polna vrelega vina! Jemo z rokami, ker skorjica ni naklonjena vilicam 😛

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s