Teden tofuja: Polpeti

English readers click here.

Veliko se je tu že govorilo o tofuju, a daleč od tega, kar pripravljam za ta teden! Tofu je verjetno najbolj uporabna veganska sestavina. Je poceni (dobite ga za manj kot 5€/kg), nevtralnega okusa in predvsem ga je možno oblikovati po želji. Resno, kar se tiče tofuja, je čisto na mestu vprašanje, “Česa ne morem narediti iz njega?”

Danes tako predstavljam recept način priprave tofujevih polpetov, ki so pri nas na jedilniku kot hamburger ali namesto zrezka. So zelo enostavni in jih lahko pripravimo z različnimi začimbami in žiti – kar pač imamo. Najbolje je, da je razmerje med tofujem in žitarico blizu 1:1. Prosena varianta, ki jo navajam tu, se zelo lepo hrustljavo zapeče in je tudi brezglutenska 🙂

Za dve osebi potrebujemo:

  • 100 g tofuja
  • 1/3 skodelice prosa (~80 ml)
  • žličko tapiokine moke
  • dve žlici shoyu omake
  • žlica paradižnikove mezge
  • žlica olivnega olja
  • česen v prahu
  • čebula v prahu
  • majaron
  • sladka paprika

Najprej skuhamo proso: v posodi ga prekrijemo z 2,5× količino vode in na nizkem ognju kuhamo 20 minut. Medtem v skledi z vilicami zmečkamo tofu in mu primešamo začimbe, paradižnikovo mezgo in olivno olje. Ko je proso kuhano, ga dodamo tofujevi mešanici in dobro premešamo. Začinimo še s sojino omako in počakamo, da se ohladi do primerne temperature.

Preden oblikujemo polpete, v maso vmešamo tapiokino moko. Z rokami oblikujemo polpete v velikosti dlani (zaradi lažjega pečenja), debelina pa naj bo od 1 do 1,5 cm. Na srednjevisokem do visokem ognju ogrejemo z olivnim oljem pomaščeno ponev, v kateri do zlatorjave barve zapečemo polpetke. Postrežemo med dvema rezinama kruha skupaj s solato ali zeljem in vegansko majonezo ter obvezno pojemo pred televizijo 😛

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s