Teden tofuja: Tofu in stročji fižol po kitajsko

English readers click here.

Obožujem azijsko hrano, še posebej kitajsko. Okej, slovensko-kitajsko hrano – nisem še bila na Kitajskem, zato verjamem, da tam jedo precej drugače kot pri nas. Še posebej mi je všeč kitajska restavracija, ki mi je k sreči tudi najbližje, prenovljeni Veliki Hong Kong. Dejstvo pa je, da si povprečneži ne moremo privoščiti ravno pogostih obiskov restavracij, zato je super, da lahko zadovoljimo tisto željo po kitajski hrani kar doma. Dodatni bonus pa je, da lahko namesto belega riža, ki je standard slovensko-kitajskih restavracij, jedi priložimo okusnejši in bolj zdrav rjavi basmati riž. No, morda še nisem čisto zadela tistega pravega okusa po Kitajski, morda Kitajci ne uporabljajo olivnega olja, tale zadeva je super okusna in zadovolji.

Za dve osebi potrebujemo:

  • 200 g tofuja, odcejenega
  • šop stročjega fižola, očiščenega in narezanega na kose
  • dva korenja, diagonalno narezana
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 2-3 žlice olivnega olja
  • vegetarijanska gobova omaka
  • sojina omaka
  • malo čilija v prahu
  • 1 skodelica ( 250 ml) rjavega basmati riža
  • 2 skodelici vode

Začnemo z rižem, ki ga skupaj z vodo in ščepcem soli pristavimo na ogenj v manjši kozici. Ko zavre, znižamo na minimum in pokrijemo. Kuha naj se nemoteno 40 minut – to pomeni, da pokrova ne dvigamo, ker riž soparimo. Nato pripravimo tofu tako, da ga narežemo na manjše pravokotnike (1 cm širine) in ga natremo s soljo in poprom.

Na srednjem do visokem ognju segrejemo večjo globoko ponev ali vok in v njej olivno olje. Ko je segreto, najprej popražimo tofu. Ko se začne delati skorjica, dodamo še korenje in od časa do časa malo premešamo. 15 minut, preden je riž kuhan, dodamo še stročji fižol, zopet premešamo in pokrijemo. Po 10 minutah začinimo s sojino in gobovo omako ter čilijem, če želimo malo vročine. Za več omake dolijemo žličko tapiokine moke, ki smo jo raztopili v 1-2 dl hladne vode. Postrežemo skupaj z rižem, ki smo ga narahljali z vilico.

Advertisements

Spregovori

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s